Yangını başladığı anda tespit edip en kısa sürede müdahale edilmesi için uyarı veren sistemlere Yangın Alarm Sistemleri denir. Yangın alarm sitemleri sayesinde yangına erken müdahale edilmesini sağlar ve yangın söndürme siteminin devreye girmesi için uyarı verir Yangın Alarm Sistemleri duman detektörü, ısı detektörü vb. gibi ürünler ile yangını algılar yangın paneli yangının başladığı bölgeyi tespit eder ve sirenler vasıtası ile uyarı mekanizmalarını devreye sokar.

Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte başımıza gelebilecek tüm kazalara karşı önceden tedbir almak için bir takım geliştirilen sistemleri bulunmaktadır. Bu kazaların en kontrol alınması zor olanı yangındır. Gelişen teknoloji ile birlikte oluşabilecek yangınları hemen müdahale etmek için Yangın Alarm Sistemleri geliştirilmiş insanlık hizmeti anlamında  ticarileştirilmiş şekilde pazara sunulmuştur.Yangın Alarm Sistemleri yangınların başlamadan önce yada henüz başladıktan sonra içerisinde bulunan sensörleri devreye alarak harekete geçip gerek özel bildirilmesi gereken noktalara gerek kamusal düzeni sağlayan kamu kuruluşlarına polis jandarma başta itfaiye olarak haber verip gerekli önlemi alamız yada en hızlı müdahale etmemizi sağlayacak olan sistem yangın alarm sistemleridir.

 

Yangın Alarm Sistemleri  günümüzde bir çok alanlarda kullanılmaktadır. Çünkü hayatımızda varlığımızı sürdürdüğümüz her yerde yangın çıkma olasılığı bulunmaktadır. Evlerimiz, iş yerlerimiz, ofislerimiz, fabrikalarımız kamusal alanlar ve ormanlarımız. Yangın Alarm Sistemleri günümüzde her yere uygulanması gereken önemli kalkandır. Öyle ki bazen sevdiğimiz alanları yanmaktan kurtarırken yangın alarm sistemleri sayesinde bir çok zamanlarda canlarımızıda kurtarma firsatımız olmaktadır. Yangın Alarm Sistemleri uygulamasını düşündüğünüz alanları mutlaka alanında uzman firmalar ile keşif yaptırmalısınız. Öyle ki yangın alarm sistemleri içerisinde bulunan konbine ürünleri duman dedektörü gibi ürünlerin montaj edilmesi gereken yerleri çok titizlikle belirlenmeli olası oluşabilecek yangınlarda olumsuz neticeler ortaya çıkarmaması gerekmetedir. Yangın Alarm Sistemleri devriye alındıktan sonra belirli bir duman seviyesi belirli bir sıcaklık seviyesinde hemen devriyeye girip tüm gerekli önlemleri almaya başlayacak olan ilk aşamadır.

YANGIN Alarm Sistemleri devriyeye girdikten sonra var olan alanda bulunan yangın alarm sistemlerinin içerisindeki siren çalmaya başlayacak ve yangın alarm sistemleri diğer tüm ilgili yerlere haber verecek ortaya çıkacak olan büyük kayıpları önlememiz için erken yada en erken uyarıyı vermiş olacaktır. Belki bu uyarılar malımızı korurken yangın alarm sistemlerinin devriyeye alnmasından sonra belki de canlarımızı kurtaracaktır. Yangın Alarm Sistemleri keyfi bir uygulama olmamakta aksine tamamen gerekli ve bir çok alanlarda kesinlikle uygulanması gerekmektedir. Öyle ki bir çok önemli ürün üretilen alanlarda yangın alarm sistemleri sadece uyarı vermekte değil anında daha önceden yangın alarm sistemleri içerisinde entegre edilmiş su basınç sistemlerini de harekete geçirip anında söndürme işlemi de yapmaktadır. Bir çok hızlı yanabilecek ürünleri imalatı yapılan alanlarda yangın alarm sistemleri sadece uyarı verecek bir sistem değil aynı zamanda müdahale eden bir sistem olarak da kullanılmaktadır. Bu gibi hemen çözüm üretmesi için montajı yapılan yangın alarm sistemleri su basınç sistemlerini hemen harekete geçirip yangını hemen söndürmesi yada hızlı yayılmamasını önlemektedir. Yangın alarm sistemleri önemli bir iştir. Dolayısı ile yangın alarm sitemleri ile ilglii düşündüğünüz tüm çalışmalar ile ilGİLİ Şirketimiz Sistem Teknik ve Güvenlik Sistemlerinden detaylı bilgi almanızı tavsiye ediyoruz. Sektörde bir çok ev ofis fabrika tecrubesi ile birlikte en doğru ürün ve yangın alarm sistemleri hakkında detaylı bilgi verecek en doğru ürünü almanızı sağlayacaktır.

Yangın alarm sistemleri kendi içinde ikiye ayrılmaktadır; Bunlar Konvansiyonel yangın alarm sistemleri ve Adresli yangın alarm sistemleridir. Konvansiyonel sistemler eski tip sistemler olup çok fazla kullanılmamaktadır. Konvansiyonel sistemlerin yerini adresli yangın alarm sistemleri büyük ölçüde almıştır.

 

1. Konvansiyonel Yangın Alarm Sistemleri

Konvansiyonel yangın alarm sistemleri bölge bazında algılama yapan yangın alarm sistemleridir. Bütüm hatlar ve dedektörler tek bir hat üzerinde toplanmıştır. Bir çok eleman (20-25 adet ) aynı bölge üzerinde toplanabilir. Bir binanın har katı bir bölge olarak projelendirilir ve sadece o katta yangın olduğu izlenebilir.

2. Adresli Yangın Alarm Sistemleri


Adresli yangın alarm sistemleri
noktasal bazda algılama yapar. Yangın alarm sisteminde kullanılan tüm dedektör ve butonlar tek bir çevrim üzerine bağlanır. Loop üzerine paralel olarak saha elemanları bağlanır. Bu loop üzerine 128 adet saha elemanı bağlanabilmektedir. Saha elemanlarının son noktasından tekrar başlangıç noktasına bağlantı çekilerek loop yani çevrim tamamlanmış olur. Bir bina olduğu gibi tek bir loop üzerinden kontrol edilebilir bu şekilde hem zamandan hem de malzemeden tasarruk edilmiş olacaktır. Bu çevrim üzerine paralel bağlanan tüm yangın dedektörleri ve butonlarının belli bir adresi vardır. Bunların hepsi kontrol panelinden izlenebilir ve gerektiği durumda adres bazlı noktasal atış ile müdahale edilebilir. Bu şekilde herhangi bir arıza durumunda zaman kaybetmemiş olursunuz.

A- ANALOG ADRESLİ YANGIN ALARM SİSTEMLERİ

Analog sistemlerde kontrol paneli; yangın alarm sistemi üzerinden tüm veri depolama, analiz, depolama işlemlerinin hepsini saha elemanları tarafından yapılmaktadır. Ortamdaki duman seviyesini algılayan dedektörler kirlilik ve duman seviyesi gibi bilgileri kontrol paneline iletir.

B – İNTERAKTİF ADRESLİ YANGIN ALARM SİSTEMLERİ

Bu sistemde tüm yangın dedektörleri bulundukları alanın özelliklerine göre, kendilerine özel bir şekilde yapılandırılır. Anolog Adresli ve diğer Intelligent Adresli sistemlerden en önemli farkı, dedektörlere programlanan interaktif algoritmik tabanlı parametrelerdir. Sistem her yangın sensöründen gelen bilgiyi değerlendirir ve bu bilgiden öğrenme yeteneğine sahiptir. Bu basit olarak, bir sensör kirlenmeye başladığında veya kirli bir ortamda bulunduğunda otomatik olarak alarm eşik seviyesini arka plandaki seviyesine göre kompanze etmektedir.(Eşik kompanzasyonu).
Daha karmaşık İnteraktif sistem fonksiyonları, gerçek yangın hadisesi ve yangın olmayan durumları birbirinden çok kolay ayırt edebilmekle birlikte, olası çevresel etkileri filtreler veya sıcaklıktan oluşabilecek değişim etkilerine göre hassasiyetini artırabilir.
Sensörler ve İnteraktif karar verme mekanizması arasındaki kararlılığın net sonucu, yüksek performans, yanlış alarmlara bağışıklık ve daha hassas yangın algılama olarak karşımıza çıkar.